Gyakran intézett kérdések — Párátlanítás — Microwell párátlanító, páramentesítő és hőszivattyú berendezések

 
 
 

Gyakori kérdések - Páramentesítés és elektromos páramentesítő készülékek

Milyen mennyiségű pára párolog el a medence felületéről?
 
Példa: 8 x 4 m méretű medencéből, 24 – 28 °C víz hőmérséklet és 25 – 29 °C helyiség hőmérséklet mellet 1 óra alatt 4-6 l víz párolog el! Hogy minél kevesebb víz párologjon el a medencéből letakarás nélkül, figyelni kell a helyes víz - levegő hőmérsékletarányra. A levegő hőmérsékletének 1 – 2 °C–kal magasabnak kell lennie. Ha nincs ez az arány betartva, a párolgás növekedhet.
Hogyan távolítják el a nedvességet a levegőből a párátlanítók?
 
A pára (nedvesség) eltávolítására az uszodahelyiségekben kondenzációs párátlanítókat használnak. Ezek magukba szívják a nedves levegőt, lehűtik a harmatpont alá és így a levegőből lecsapódik a víz. A lecsapódott vizet a csatornába vezetik el. A kiszárított és felfűtött levegőt visszavezetik a helyiségbe. Az ilyen típusú berendezések 40%-os relatív páratartalmat tudnak biztosítani a helyiségben.
Miért előnyösebb párátlanítót használni, mint kivezetni a nedves levegőt a helyiségből?
 
Ugyanannyi levegőt, amennyit kivezetünk az uszodatérből vissza is kell vezetni. Télen ezt a levegőt
-10°C-ról + 30°C-ra kell felmelegíteni. 40°C-kal felmelegíteni a levegőt nem energiatakarékos.
Példa: A levegő 40°C-kal való felmelegítéséhez 750 m3/ó átáramlása mellett, 10 kW hőteljesítmény szükséges. Abban az esetben is, amikor a bevezetett levegőt hővisszanyerővel kezeljük, a bevezetett levegőt melegíteni kell. Olyan helyzetben ahol a hővisszanyerő hatásfoka 70% (a hatásfok 60% felett nagyon jó) a bevezetett levegőt még 3 kW hőteljesítményel kell felmelegíteni. A működési költségekhez még hozzá kell számolni a hővisszanyerő felvett teljesítményét, amely a mi helyzetünkben 400W. A párátlanítónak 750 m3/ó légáramlás mellett 1 kW felvett teljesítményre van szüksége, hogy egyforma párátlanító teljesítményt érjen el. Ezen kívül a párátlanító visszavezeti a kondenzált meleget, 3 -5°C-kal melegíti a levegőt. Tehát az ilyen párátlanítás párátlanítóval 3x,4x-szer olcsóbb mint a hőviszzanyerővel való párátlanítás és 10,4-szer olcsóbb a közvetlen levegőcserénél az uszodatérben.
Hogyan válasszunk alkalmas párátlanítót?
 
A párátlanító és teljesítménye választása többnyire a tér nagyságától, hőmérsékletétől és az időtől függ. Általában érvényes, hogy minél nagyon a teljesítmény, annál rövidebb a párátlanítás ideje. Fontos szerepe van a ventilátor teljesítményének is, minél nagyobb, annál hamarabb cseréli az uszodatér levegőjét szárazra.
Milyen műszaki adatokra kell figyelni a párátlanítóknál?
 
A párátlanító teljesítményénél a környezeti tényezőkre kell ügyelni, vagyis a hőmérsékletre és a páratartalomra, mert ezek adják meg a párátlanító teljesítmény jelleggörbéjét. Az üzemi hőmérséklet legtöbbnyire 30°C és az optimális páratartalom pedig 60% r.p. Némely gyártó, hogy megtévessze a vevőt, csak a 70-80% relatív páratartalom melletti teljesítményt adja meg. Ilyenkor a párátlanító teljesítménye csaknem 50%-kal magasabb mint 60% r.p.- nál. Az ilyen adatok többnyire nagyon kis betűkkel vannak feltüntetve. Ha a vevő rosszul dönt, akkor a telepítés után veszi észre, hogy a párátlanító működik ugyan, de nincs kívánt hatása.
Hasonlóképpen ügyelnünk kell a berendezés által felvett teljesítményre, hogy az összehasonlítás azonos működési körülmények között történjen.
A zajszint összehasonlításánál is figyeljünk arra, hogy az akusztikai nyomást milyen távolságban mérték. A forgalmazók néha szándékosan nem tüntetik fel ezeket az adatokat. És nem utolsósorban figyeljünk a készülék külalakjára és méreteire.
Hová helyezzük el a párátlanítót?
 
A kompakt párátlanítók közvetlenül az uszodatérbe helyezhetők. Olyan helyre ajánljuk helyezni, hogy a száraz levegő áramlása az ablak vagy egyéb hideg felület felé irányuljon, ahol a pára legtöbbnyire kicsapódik. Ügyelni kell arra, hogy az áramlás ne a vízfelület felé legyen, mert ilyen esetben emelné a víz elpárolgását. Max. párátlanítás biztosításához a párátlanítót 30 cm-re a mennyezet alá helyezzük el. Komfortosabb légcsatornás megoldás: a párátlanító a gépházban van elhelyezve és a padlórések az ablakok mellett vannak vezetve – általában egész ablakszélességben.
Nem elég nekem a párátlanító? Miért kell letakarni a belső medencét is?
 
Sok laikus úgy hiszi, hogy csak a kültéri medencéket kell letakarni. Tévedés. A beltéri medence letakarásával 30-40% -kal csökkenthetjük az energia igényt. A letakarás által sokkal kevesebb víz párolog el. Nem kell sok vizet utántölteni és a párátlanítót sem kell gyakran működtetni és sok vegyszert használni. Így tudjuk csökkenteni a párátlanításra fordított energiát is. A párátlanítót kevesebbett kell működtetni így élettartama is megnő. Ideális a helyzet tehát akkor, amikor a párátlanítást a medence letakarásával kombináljuk.
Hogyan hosszabítsuk meg a berendezés élettartamát?
 
Működési költségek csökkentése és a berendezések élettartamának meghosszabítása. A helyiségben megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani (minimálisan 2 °C -kal többet mint a víz hőmérséklete), hogy elkerülhető legyen a magas vízpárolgás.
Milyen karbantartást igényel a párátlanító?
 
Rendszeres karbantartással meghosszabítható a párátlanító élettartama. Szükséges a portól és külső szennyeződésektől való külső tisztítás. Évente egyszer távolítsa el a berendezés burkolatát és ellenőrizze a párátlanító belsejét. Porszívózza ki főleg a hőcserélőket és ellenőrizze a vízelvezető csövekben az esetleges eltömődést.
Mit tegyünk, ha hosszútávon nem használjuk a medencét?
 
Ha huzamosabb ideig nem használjuk a medencét, javasoljuk a vízfelelület letakarását és a vízhőmérséklet csökkentését.
Milyen műszaki részleteket kell megoldani a medencehelyiségben?
 
Azt a hőmérsékletet, ahol a nedvesség a levegőben cseppfolyósodik, harmatpontnak nevezzük. Például olyan medence esetében ahol a víz hőmérséklete 28° C és a relatív páratartalom 65 %, ott a harmatpont 20,6° C. Minden kisebb hőmérsékletű falfelület bepárásodik. Ezért szükséges a hőhidakat kellően szigetelni és minőségi ablakokat használni.
Hogyan csökkenthetjük a működtetési költségeket a lehető legalacsonyabb szintre?
 
Elővigyázatosan a páratartalom beállításánál. Előfordulhat, hogy a párátlanító egyfolytában működni fog. A helyes relatív páratartalom tartománya: 55 - 65%. Ennek csökkentése nem ajánlott, mert felesleges energiafogyasztáshoz vezet.
Lehetséges a párátlanítót fűtésre is átalakítani?
 
Igen, lehetséges. Párátlanítóink felszerelhetőek fűtőbetéttel is. A csatlakoztatás a melegvizes fűtésre a lehető legmagasabb hőmérsékletű pontban végezzük. Fűtőbetét felszerelésével csökkenthetjük a fűtőtest darabszámát a medencetérben. A készülék mint kiegészítő hőforrás használható.
Lehetséges a részleges szellőztetést végezni a párátlanítóval?
 
Igen, lehetséges. Némely párátlanítók kínálnak ilyen lehetőséget. Túlzásba vinni viszont nem szabad, mivel télen ezt a levegőt fel is kell melegíteni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ugyanannyi meleg levegőt ki is kell vezetni a medencetérből. Ez azért fontos, hogy a térben ne alakuljon ki túlnyomás és klóros levegő ne kerüljön a szomszéd helyiségbe. Hogy a higiéniai szabványoknak megfeleljünk és ne növeljünk túlságosan az üzemeltetési költséget, optimális az óránkénti 10 m3 levegő cseréje minden m2 vízfelületre.
 
 
 
A magas páratartalom már nem gond